Inspiration for your citytrip to NY. We have so much to share.
Need to Know

Openbaar vervoer in New York

by Daphne

Oftewel, stap je in New York City in de metro? Jaaa, kun je zeker doen. Het is alleen al een leuke ervaring om in New York in de metro te zitten. Om de typerende look van de wagons te zien en constant te horen “stand clear from the closing doors”. Het is niet eng en hèt vervoersmiddel in NYC. Je reist snel, droog en redelijk comfortabel van A naar Z. Daphne gaat lachen als ze dit leest want denkt nu “Esther stapt het liefste in een taxi”. En dat is ook zo. Ik zal uitleggen waarom.

inside a subway station

Ik snap het metrosysteem na al die jaren nog niet. Dat zal ongetwijfeld aan mij liggen (ik heb het al eerder geschreven maar ik verdwaal nog steeds in eigen dorp) maar toch. Zo lang we in een rechte lijn naar beneden of boven (lees richting downtown of uptown) reizen is het te over zien en kom ik er wel uit. Maar zo simpel zit ons New Yorkse leven niet in elkaar. Onze dagen zijn gevuld van A, via C naar Z zodat we tussen door nog even naar Y en Y2 kunnen. En dat betekent in ons geval veel overstappen op verschillende lijnen en in grote ondergrondse metrostations wel eens 10 minuten lopen naar een ander platform. Bij de halte van je bestemming loop je de trap op en dan vraag ik me altijd af, waar is uptown, waar is downtown? En ik vertik het om daar als Pietje toerist mijn kaart uit te vouwen. Met dank aan de smartphones is dat probleem wel op te vangen maar toch. Je moet alsnog weer zoeken en lopen om op het gewenste adres aan te komen. Mijn ongeduldige aard is daar niet altijd voor in de stemming en gelukkig zijn de taxi’s in NYC niet al te prijzig. Maar bij deze beloof ik plechtig aan Daphne; de one way ritjes in rechte lijn leggen we voortaan met de metro af! Voor 30 eu heb je een weekkaart en die haal je er zo uit. Ook als je maar ’n paar dagen in de stad bent. Als je een weekkaart via de machine koopt betaal je met je creditcard. Je hebt dan een lokale postcode nodig, gebruik dan bijv. 10014 (coolste wijk in Manhattan). Of wat dacht je van 90210?

Union Square subway station

Maar behalve de metro rijden er ook nog bussen dwars door de stad. Best leuk om een buslijn te nemen die dwars door Manhattan rijdt. Je stapt uptown in en stapt downtown, een hoop indrukken rijker, de bus weer uit. Verder in Manhattan niet perse handig, wel als je de stad uit wilt! De outlets The Mills at Jersey Gardens of Woodburry Outlet zijn ideaal met de bus te bereizen. Je vertrekt vanaf de Port Authority Bus Terminal. Het grote busstation van Manhattan. Hier koop je je kaartjes en krijg je opgegeven vanaf welk platform je vertrekt. Prima te doen, ook voor OV-analfabeten.

Bus to Jersey Gardens

Zou ik bijna de trein nog vergeten. Eigenlijk gebruik je deze niet tijdens je verblijf in New York City. Wij zijn wel eens met het OV van Newark naar Manhattan (en andersom) gereisd en hebben toen gebruik gemaakt van de trein. En wat ik al lang op het lijstje heb staan is vanaf Manhattan een x met de trein richting Washington te treinen. Maar ja, we hebben chronisch tijd te kort in NYC dus of dat er ooit van komt? Breng wel een bezoekje aan Grand Central Station, indrukwekkend!

Kijk op MTA voor informatie over de bus, metro en trein in New York.

Add to my wishlist

Did you enjoy reading this post? Share it with your friends