Inspiration for your citytrip to NY. We have so much to share.
Guide

Met de taxi in New York City

by Daphne

De echte New Yorkse taxi, de yellow cab. Aanvankelijk (begin 1900) rood en groen van kleur maar al gauw daarna geel gemaakt omdat die kleur het best waarneembaar is in het donker en op een afstand. Je ziet ze overal. Tenminste, op Manhattan.

NYC Taxi near Herald Square

Vervoer met een taxi is een hele makkelijke manier om je te verplaatsen door New York. Maar niet altijd leuk en comfortabel. Zo hebben wij wel eens halverwege de rit heel hard stooooohop geroepen omdat we bijna onze lunch van een uur geleden aan het herkauwen waren (denk aan heel hard optrekken en bovenop de rem staan en die bewegingen continue). En hebben we een keer 10 minuten over de laatste 100 meter gedaan (wat we toen nog niet wisten) omdat we in een file terecht waren gekomen. Oh ja, en we hebben ook wel eens meegemaakt dat de taxichauffeur niet wist waar we moesten zijn terwijl we drie keer langs dat adres waren gereden en er zo’n beetje voor geparkeerd stonden toen we de weg vroegen aan een voorbijganger.

NYC taxi en One World Observatory

We hebben ook een keer vreselijke lol gehad met een taxichauffeur die zich afvroeg waarom we toch in godsnaam helemaal vanuit Amsterdam naar een supermarkt in Brooklyn wilden. En er was ook die keer dat we in een heel diep gesprek raakten over de crisis, de yuppen in Manhattan, de hoge huizenprijzen, geluk, gezondheid en nog meer mooie dingen en we de taxichauffeur bij het uitstappen eigenlijk een hele dikke knuffel wilden geven. Kortom, met de taxi in New York kan memorabele momenten opleveren!

Maar eerst moet je erin zien te komen. En dat is niet altijd eenvoudig. Althans, het enige wat je hoeft te doen is van de stoep stappen en je arm uitsteken. Let op het lichtje op de taxi, daar zit de crux. Wanneer het middelste lichtje brandt (die van het “medaillon” nummer) dan is de taxi vrij. Als alle lichtjes branden, is de taxi buiten dienst en wanneer geen van de lichtjes branden, dan is de taxi bezet. Zo zou het moeten werken, wij weten uit ervaring dat dit niet altijd zo is…..

Yellow Cab - gele taxi in New York

In New York rijden de taxis niet op bestelling. Als je zeker wilt zijn dat je op een bepaalde tijd opgepikt wordt dan moet je een particuliere carservice bellen. Of een Uber. Het starttarief van een ritje in New York is $2.50. Daar bovenop komt $0.40 per 1/5 mile (bij een snelheid boven 6 mph) of per 2 minuten dat je stilstaat of langzamer dan 6 mph beweegt. Vanaf 8 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends geldt een toeslag van $0.50. Tijdens rush hour (op werkdagen tussen 4 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds) geldt een toeslag van $1.00. Eventuele tol is voor rekening van de passagier (en als de taxichauffeur een E-ZPass heeft, zit op de voorruit, dan geldt een lagere tol). In de meeste taxis kun je met creditcard betalen. Vergeet niet om fooi te geven!

Big_Bus en taxi New York City

Als passagier in een New Yorkse taxi heb je speciale rechten. Dit heeft de stad New York bepaalt. Zo heb je het recht:

  • de taxichauffeur te wijzen op een goede (kortere) of voorkeurs route;
  • naar elke bestemming te reizen binnen de 5 boroughs van New York City;
  • op een nette, Engels sprekende chauffeur die de straten van Manhattan kent en de bekendste bestemmingen in de overige wijken van New York City weet te bereiken, die de (verkeers)regels kent en zich daar ook aan houdt;
  • op airconditioning, of niet;
  • om van een stille rit te genieten, dus zonder geluid van radio, telefoon of tv;
  • in een rookvrije, of wierrookvrije auto plaats te nemen met een nette, schone zitplaats;
  • je bagage in een nette, schone kofferbak te plaatsen;
  • op een chauffeur die alleen toetert in geval van gevaar.

En als niet aan alle voorwaarden is voldaan, dan heb je het recht om geen fooi te geven! Heb je nou echt pech en voel je je zwaar gedupeerd, dan kun je een klacht indienen op nummer 311 (lokaal nummer). Je hebt dan wel het nummer (medaillon) nodig van de betreffende chauffeur.

Een New York taxi op je koelkast

Wij hebben een superleuke koelkastmagneet in onze giftshop. Koop ‘m hier.

Add to my wishlist

Did you enjoy reading this post? Share it with your friends