Inspiration for your citytrip to NY. We have so much to share.
Need to Know

Dingen om aan te denken voor vertrek

by Daphne

Je hebt je reis richting New York geboekt. En dan, hoe verder? So many things, so little time. Wat wil je, highlights vinken, sfeer proeven of een combinatie hiervan? Op deze site vind je een schat aan informatie waar jij je voordeel mee kunt doen. Maar begin bij het begin, we zetten de basics voor je op een rijtje.

USA vlaggen bij Rockefeller Center

Paspoort een inkoppertje van jewelste maar let op de vervaldatum van je paspoort. Je paspoort mag niet verlopen gedurende de periode dat je in Amerika bent. Voor lastige vragen wend je je tot het Amerikaanse Consulaat.

Esta je bent verplicht om vooraf aan je trip naar Amerika elektronisch reistoestemming te krijgen. Dit door je door minimaal 72 uur voor (maar doe het liever iets eerder) vertrek je ESTA-reistoestemming aan te vragen. Na je aanvraag krijg je je Esta-code (een hele rij cijfers en nummers); bewaar deze code goed, schrijf ‘m op en print je toestemming uit. Kan een hoop gedonder schelen. De kosten bedragen ongeveer 14 US dollar.

Newyorkcitytrippers suitcase

Koffer grote kans dat je koffer wordt gecheckt als jij niet in de buurt bent. Sluit je koffer daarom niet af want je bent je slotje gegarandeerd kwijt. Wat je wel kunt gebruiken is een speciaal door de TSA goedgekeurd slot. Dat is een slot dat alleen door jou en de douane geopend kan worden. Deze TSA slotjes zijn overal verkrijgbaar voor iets van 7 euro.

Stroom in NYC kennen ze een ander voltage (115 -120 Hz) dan in Europa, dat betekent dat je een verloopstekker mee neemt. Check even of je telefoonoplader hierop past.

Vervoer naar Manhattan Toegegeven wij zijn lazy bastards en schuiven het liefste een taxi in. Het kan met de trein en allerlei busservices maar ik vind het allemaal nogal omslachtig (echt allemaal geprobeerd).

Tijdverschil check de wereldklok voor het tijdsverschil tussen New York en je vertrekpunt.

Openingstijden op Manhattan zijn de meeste winkels van maandag t/m zaterdag geopend vanaf 10.00 uur in de ochtend tot 21.00 uur in de avond. Op zondag zijn de tijdens iets anders, meestal gaan de deuren rond 11.00 uur open en sluiten ze rond 19.00 uur. Er zijn overigens altijd wel drugstores te vinden die 24/7 open zijn. Hier kun je behalve toiletartikelen e.d. ook terecht voor tijdschriften, drinken en iets te eten.

Fooi wij hebben iets te vaak voor schut gestaan. Lees dit stukje van Daphne over fooieren en je bent helemaal op de hoogte van de do’s en don’ts. De definitie van een fooi is in NYC heel anders dan bij ons. Een richtlijn is 15-20 %.

Dollars / bankpas Dollars pin je bij aankomst in NY op de luchthaven, net zo makkelijk en wel zo voordelig. Let op met je bankpas. Veel bankpassen staan zo ingesteld dat je alleen in Europa of Australië (onze lezers wonen overal) kunt pinnen. Wellicht handig om dat voor vertrek even na te gaan.Mijn bank heeft eens al mijn passen geblokkeerd nadat ze een onduidelijke transactie op een zondagmiddag in NY hadden geconstateerd. Daar stond ik dan op een late zondagavond, alle drie mijn passen (spaar, lopende rekening en creditcard) weigerden dienst. Die onduidelijke transactie was een mani/pedi bij een Chinese salon geweest. Gelukkig kon ik geld lenen van Daphne maar dat is niet wat je wilt. Sindsdien houd ik altijd wat cash geld in mijn portemonnee en heb ik het noodnummer van mijn bank in mijn telefoon staan. Pinnen kan vrijwel overal. Er komen altijd transactiekosten bij. Door bij aankopen bij de supermarkt of drogist om een cashback te vragen bij het afrekenen kom je “gratis” aan dollars. In winkels betaal je voornamelijk met je pinpas (= je debitcard) of creditcard en in restaurants cash of met je creditcard.

Creditcard Als je betaalt met je creditcard wordt er soms om je ID gevraagd, je rijbewijs is prima. Als je in een bar of cafe bent wordt er gevraagd of de “check” (= rekening) gesloten of open kan blijven. Als je 1 drankje doet sluit je je card, je rekening volgt dan direct. Als je nog (lang) niet voornemens bent naar huis te gaan kun je je creditcard open laten staan. Je hebt dan als het ware een bonnetje open staan en alle drankjes worden op je card bijgeschreven. Als je betaalt krijg je drie bonnen, een rekening en twee x de creditcard autorisatie. Op de autorisatie kun je de fooi bijschrijven, 1 autorisatie geef je af en 1 hou je als bewijs. Je kunt ook het bedrag met je card betalen en de fooi cash neerleggen. Er zijn talloze gratis appjes die snel en simpel valuta omrekenen. Download er een paar, kijk welke je handig vindt en doe er je voordeel mee.

Kaart lezen eigenlijk is het heel simpel als je weet hoe het stratenplan van NY in elkaar zit. Maar als je net zo slecht kaart kunt lezen als ik dan blijf je verdwalen. Is eigenlijk helemaal niet erg. De New Yorkers nemen met liefde de tijd om je weer op weg te helpen. En zo kom je nog eens ergens.

Jetlag wat een drama die jetlag. Wat doe je er tegen? Zet je horloge in het vliegtuig alvast op de “nieuwe tijd”. Leef gelijk naar het tijdstip in NYC en haal een frisse neus nadat je bent ingecheckt in je hotel. Zet de eerste avond even door, m.a.w. duik niet al te vroeg je bed in en dan is het maar zien of je er veel last van hebt of niet. Je kunt in de weer met Melatonine pilletjes maar dat werkt voor net zo veel mensen wel als niet. Maar goed, slapen kan altijd nog toch?

What’s next? Informeer jezelf, het is zo jammer als je overdonderd bent door alle indrukken en straks uit NYC vertrekt zonder wezenlijk de stad te hebben beleefd.

Add to my wishlist

Did you enjoy reading this post? Share it with your friends